Reabilitari, regenerari, curatari si recuperari utilaje in/din puturi

 1. Reabilitarea puturilor de apa utilizand generarea de impulsuri

La construirea unui nou put de apa (1), invelisul tubular, fundul putului si invelisul de pietris nu trebuie sa contina reziduuri de substante organice. Insa, si in cazul puturilor nou forate, betonitul sau alte fluide de forare pot influenta performanta adecvata a puturilor. Frecvent, dupa o anumita perioada de functionare, apar sediment care pot fi clasificate in sedimente interioare (2) si exterioare (3).

1

In plus, in decursul timpului, apa creaza asa-numitele “micro-canale preferentiale”, creand acces substantelor straine, impuritatilor si poluantilor.

Scopul regenerarii puturilor nu este numai inlaturarea sedimentelor vizibile din interior (ex. utilizand perierea), ci si inlaturarea sedimentelor din spatele invelisului, pentru a atinge o curatare perfecta si astfel, o performanta maxima a putului. Una dintre cele mai eficiente tehnologii pentru aceasta este “generarea de impulsuri”.

Generarea de impulsuri este un proces de pulsare hidraulica, certificat de Buletinul Tehnic German DVGW W 130, bazat pe expansiunea brusca a unui gaz sau lichid comprimat, in principal pentru:

 • cresterea si/sau recuperarea productivitatii puturilor sau forarilor;
 • restabilirea operabilitatii punctelor de masurare ale apei subterane;
 • mobilizarea substantelor poluante;
 • rearanjarea invelisului de pietris
  • pentru puturile nou forate – aranjarea adecvata a pietrisului
  • pentru puturile existente – evita patrunderea substantelor straine sau impuritatilor.

Principiul de operare se bazeaza pe faptul ca, prin pulsarea gazului sau apei sub presiune utilizand un generator de impulsuri – introdus in put cu ajutorul unui furtun de presiune flexibil – se produc lanturi de impulsuri sub presiune. Generatorul de impulsuri este echipat cu un sistem de supape, fiind capabil sa elibereze energie acumulata sub forma de gaz sau apa sub presiune, cu timpi de raspuns foarte scurti (milisecunde), prin deschiderea unor sectiuni transversale mari, creand valuri de soc hidraulic. In acelasi timp, datorita schimbarii bruste de volum, este cauzat un efect de cavitatie, rezultand o “bula de vid”.

Efectul alternativ al presiunii si eliberarii cauzeaza o slabire a fractiunilor fine, aglomerarilor, sedimentelor, etc., care au fost introduse in pietris si in zona poroasa a stratului acvifer. Sedimentele astfel desprinse sunt transportate de valul de suctiune in centrul putului, de unde sunt pompate in exterior.

2

Caracteristici principale:
 • viteza generarii de impulsuri este egala cu aprox. 2000 m/s si este ajustabila intr-un domeniu specific in timpul operarii
 • generarea unui impuls cu presiune limitata, cu ajutorul caruia pot fi procesate o varietate extinsa de materiale de productie ca inox, PVC, gresie ceramica, etc.
 • generarea lanturilor de impulsuri sub presiune, a caror cronologie poate fi adaptata in timpul operarii – in functie de caracteristicile putului, procedura poate fi ajustata mai intens sau mai putin intens
 • nivelul presiunii initiale a impulsului poate fi schimbat, ceea ce aduce schimbari cu privire la materialul produs si la conditia putului
 • aplicatie rapida, eficienta din punct de vedere financiar, cu cheltuieli minime de operare

Ca avantaj in comparatie cu alte tehnologii, generatoarele de impuls prezinta cel mai bun efect de adancime in penetrarea formatiunii de sol adiacente (pana la 25 m), astfel deschizand porii staturilor de apa, mobilizand potentialele substante poluante si rearanjand invelisul de pietris. Specificatiile procesului ofera posibilitatea unui tratament specific, orientat pe adancime al zonelor locale grav contaminate. Din punct de vedere ecologic, acesta procedura este complet inofensiva, deoarece in timpul aplicarii nu se introduc substante straine sau nocive pentru mediu, cum ar fi substantele chimice si gazele explozive care pot patrunde in put. Insa – in anumite cazuri – generarea de impulsuri ar trebui combinata cu tratament chimic, pentru care generarea de impulsuri intensifica efectul substantelor chimice in timpul sedimentarii acestora.

 1. Reabilitarea puturilor de apa prin foraj hidraulic cu aer

In cazul in care generarea de impulsuri nu este aplicabila datorita invelisurilor neadecvate (materiale cum ar fi ceramica, azbocimentul, etc.) sau datorita gratarelor de filtrare deja avariate, forajul hidraulic cu aer este o metoda simpla si fina dar eficienta pentru curatarea puturilor, retelelor de alimentare, scurgerilor si/sau altor conducte de apa de fier, mangan, namol, nisip sau alte sedimente si pentru a evita colmatarea, mirosurile neplacute si gustul neplacut.

Un anumit volum de aer – care este fie purificat (racit – fara ulei – steril) printr-un dispozitiv computerizat de preparare a aerului, fie produs direct din sticle cu aer compresat – este injectat in put prin intermediul unui furtun pentru aer. Partea inferioara a furtunului de aer este echipata cu un sistem special de supape, prin care pot fi atinse debite ridicate. Turbulentele si efectele de cavitatie create de amestecul aer-apa cauzeaza o eliberare eficienta a sedimentelor, reziduurilor sau depunerilor biologice, care vor fi spalate in afara putului prin transport aerian.

Forajul hidraulic cu aer functioneaza in limitele unui domeniu de presiuni uniforme si continue si astfel previne posibila avariere a invelisului, gratarelor si conductelor.

Domenii de aplicare:
 • Pana la diametre interioare de 400 mm
 • In puturi de apa:
  • Invelisuri si gratare de filtrare (sonda tubata)
  • Pereti cu orificii (orificii deschise)
 • In conducte de apa:
  • Retele de alimentare de ridicare
  • Conducte pentru apa potabila
Avantaje principale:
 • Metoda facila si eficienta
 • Imbunatatirea operarii pompei
 • Economisirea costurilor energetice pentru pompe
 • Raport bun calitate-pret
 • Proces preventiv de incrustatie